Sunday, June 25, 2006

Ψηφιατσή εποσή, ορέ!

Ανοίγεις, πατάς το μεγάλο κόκκινο κουμπάκι, δημιουργείς.
Ξαφνικά όλος ο κόσμος σου αποτυπώνεται σε πλάνα από τούριστ μπάσιζ, το χαρούμενο μωρό σου που κάνει τα πρώτα του βηματάκια, τις περιηγήσεις σου στα γραφικά χωριά της Κρήτης. Αυτά όλα για να τα δεις απευθείας στην καινούρια σου ελσιντί, που εννοείται πως διαθέτει ήχο στέρεο, ώστε να ακούς το απαραίτητο ηχητικό συνονθύλευμα: τη γιαγιά που επευφημεί το μωράκι που γελά, τον κάτοικο του γραφικού χωριού και φυσικά την κόρνα του διώροφου τούριστ μπας (βρε μπας και δεν ακούγεται;).

Συγχαρητήρια, ορέ Μανολιό! Μόλις γύρισες την καινούρια σου ταινία. Μη στενοχωρηθείς που το Σάββατο που θα οργανώσεις την προβολή της η γιαγιά θα κοιμηθεί και το μωρό θα κλαίει. Εσύ είσαι ο δημιουργός και να είσαι περήφανος γι' αυτό.

Μόλις φύγουν όλοι από το σπίτι κάνε μια βόλτα στο πατάρι και εκεί θα βρεις καταχωνιασμένα τα φιλμ με τα δικά σου πρώτα βηματάκια. Χωρίς στέρεο ήχο, βέβαια, και με χάλια εικόνα. Τότε ο μπαμπάς σου περίμενε δεκατρείς ημέρες για να παραλάβει όσα τράβηξε με την κινηματογραφική του μηχανή. Το φιλμ ήταν ακριβό, και η εμφάνιση επίσης. Ο μπαμπάς σου, Μανολιό, ήταν αυτός που δημιουργούσε. Ο μπαμπάς σου φρόντιζε με μεράκι την αναλογική του μηχανούλα και μάθαινε βήμα βήμα πώς να την αξιοποιεί. Έκανε το μεράκι του και οι άλλοι τον κορόιδευαν.

Κι εσύ μπορεί να κάνεις το μεράκι σου, αλλά εσένα δεν σε κοροϊδεύουν. Αλλά ούτε δημιουργείς. Είσαι απλώς ένα ακόμα θύμα της ψηφιακής ευκολίας. Αγοράζεις την καλύτερη κάμερα που γράφει απευθείας σε DVD, πληρώνεις την τέταρτη μηνιαία δόση για την ελσιντί σου και κρατάς ντουλάπια ολόκληρα με άχρηστα δισκάκια από «οικογενειακές» στιγμές σου με αναμνήσεις που αμφίβολο είναι αν καταφέρουν να συγκινήσουν.

Μην ανησυχείς όμως. Δεν κάνεις κακό σε κανέναν και, στο κάτω κάτω, όλα αυτά θα μείνουν στο δικό σου ντουλάπι. Άνοιξε λίγο την τηλεόρασή σου και θα καταλάβεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Τα τηλεοπτικά σκουπίδια έχουν βρει τη χωματερή τους μέσα στην ψηφιακή ευκολία και προχειρότητα. Αυτά τα σκουπίδια η γιαγιά τα βλέπει φανατικά και μένει για ώρες ξύπνια.

Γι' αυτό συνέχισε να κάνεις τα χαριτωμένα ταινιάκια σου. Δεν βλάπτεις κανέναν. Άλλωστε, εσύ μπορεί να μην καταλαβαίνεις αυτά που σου λέω, πάντως γουστάρω την προφορά σου: «Ψηφιατσή εποσή, ορέ Μανολιό!»

No comments: