Thursday, June 29, 2006

Wind of change


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς ασχολείστε με την τεχνολογία ή πόσοι έχετε την όρεξη να μιλήσετε για αυτήν, όταν καθημερινά το θερμόμετρο δείχνει όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες και το μόνο που θα θέλατε είναι ανέμελες διακοπές και μια δροσερή θάλασσα. Όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας , και για πρώτη φορά έρχονται γρήγορα και στην Ελλάδα, μου επιβάλλουν να μιλήσω για αυτές καθώς θεωρώ πως θα αλλάξουν άρδην τη ζωή μας.

Δεν προσπαθώ να μεγαλοποιήσω τα πράγματα και θα σας εξηγήσω αμέσως ποιο είναι το θέμα μου. Πριν από λίγο καιρό (μερικά χρόνια) έγινε γνωστή μια τεχνολογία ασύρματης μεταφοράς δεδομένων με μεγάλη εμβέλεια και υψηλές ταχύτητες μεταφοράς. Είναι η τεχνολογία WiMax με την οποία επιτυγχάνεται εμβέλεια της τάξης των 40km από την κεραία εκπομπής και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φτάνουν μέχρι και τα 8MB/s ακόμα και όταν κινούμαστε γρήγορα με αυτοκίνητο. Για να αντιληφθείτε τη σημαντικότητα αυτής της τεχνολογίας θα σας αναφέρω απλώς πως το γνωστό σε όλους ADSL που χρησιμοποιεί τα χάλκινα καλώδια του τηλεφωνικού δικτύου που έχουμε σήμερα, επιτυγχάνει συνήθως μικρότερες ταχύτητες (στην Ελλάδα η πλειοψηφία των χρηστών ADSL έχει σύνδεση 0.384 MB/s) και φυσικά ο χρήστης περιορίζεται σε χώρους όπου του δίνονται πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο που προανέφερα. Επίσης όσον αφορά τα γνωστά δίκτυα ασύρματης δικτύωσης Wifi, αυτά έχουν εμβέλεια μερικών μέτρων η οποία μάλιστα περιορίζεται δραματικά όταν μεταξύ πομπού και δέκτη παρεμβάλλονται φυσικά εμπόδια.

Η σημαντική αυτή τεχνολογία λοιπόν, μου ήταν γνωστή εδώ και κάμποσο καιρό. Αυτό όμως που με ταρακούνησε ήταν το γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο πριν από 2 εβδομάδες πούλησε άδειες εγκατάστασης κεραιών WiMax και ήδη έχουν εγκατασταθεί ορισμένες για πειραματικό σκοπό. Την ίδια χρονική περίοδο η εταιρία κολοσσός Samsung ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία WiMax…. Οπότε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα κλήσης VoIP. Δηλαδή κλήσης σε οποιοδήποτε τηλέφωνο στον κόσμο (σταθερό ή κινητό) με πραγματικά φθηνές χρεώσεις. Σας αναφέρω απλά πως τηλεφωνώ στην Αγγλία χρησιμοποιώντας VoIP με μόνο 1 ευρώ την ώρα. Επίσης σημαίνει πως πλέον θα έχουμε τα πάντα μέσα στο κινητό μας…Από τους εξαιρετικούς χάρτες του Google Earth για να βρίσκουμε ταχύτατα το δρόμο μας, μέχρι και συνεχή ενημέρωση των προσπαθειών μας να αγοράσουμε κάτι από το E-Bay…

Έτσι το αύριο έρχεται ακόμα πιο κοντά και εμείς γινόμαστε πολίτες ενός πραγματικού παγκόσμιου χωριού.

4 comments:

zero said...

Κατι ειχα ακουσει φιλε.
Αντε να την δουμε και στην πραξη.

ζερο.

Anonymous said...

Φίλε ισοβίτη
Αναμφίβολα, η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, παίρνει μέρος όλο και περισσότερο στις καθημερινές μας συνήθειες. Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως στα επόμενα χρόνια, η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί θα μας αφήσει άναυδους και συνεχώς θα μας εντυπωσιάζει. Το πρόβλημα είναι να μπορεί ο άνθρωπος να ακολουθεί την πορεία της τεχνολογίας, χωρίς όμως να χάνει την αυτοκυριαρχία του. Θέλω να πω, πως η τεχνολογία πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι να είναι αυτοσκοπός. Πιστεύω, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία, με τρόπο τέτοιο χωρίς να μαζοποιείται ή να χειραγωγείται. Ουσιαστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, με τρόπο τέτοιο ώστε να καλύπτει τις ανθρώπινες αδυναμίες, όπως είναι π.χ η πραγματοποίηση μεγάλου όγκου πράξεων από έναν Η/Υ και όχι να αντικαθιστά τις συνηθισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Θεωρώ, πως υπάρχει έντονος κίνδυνος, στο μέλλον, ο άνθρωπος να χάσει τον αυθορμητισμό του και το δικαίωμα στο λάθος, αν αναλάβουν οι μηχανές την καθημερινότητά μας. Ακόμα και το internet, που σε αυτό σήμερα έχουν πρόσβαση πολλοί άνθρωποι, ασφαλώς αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπου, αλλά για να το διαχειριστεί κανείς, χρειάζεται εμπειρία και γνώση. Γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, τις ανοησίες που κατακλύζουν το δίκτυο, την παραπληροφόρηση που υπάρχει καθώς ο καθένας, ο οποίος είτε έχει ελλιπή γνώση είτε έχει κάποιους «σκοτεινούς» σκοπούς, να ανεβάσει στο δίκτυο ότι θέλει. Συνεπώς, ο σύγχρονος άνθρωπος θα πρέπει να έχει την παιδία και την κρίση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην πέφτει θύμα ανίδεων και να μην χειραγωγείται.
Τέλος, παρόλο που υπάρχουν κίνδυνοι από την κακοδιαχείριση της τεχνολογίας, είναι εκ των ουκ άνευ ότι θα πρέπει ο σημερινός άνθρωπος, να γίνει μέτοχος του θαύματος και στον δρόμο αυτό πρέπει να βοηθήσει το κράτος. Η χαμηλές τιμές για την παροχή υπηρεσιών, όπως το internet, η χρηματοδότηση για έρευνες, η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η εισαγωγή της τεχνολογίας στα σχολεία, είναι βασικές κινήσεις που ένα κράτος θα πρέπει να κάνει, αν θεωρεί ότι είναι σοβαρό και ανταγωνιστικό. Δυστυχώς όμως, η Ελλαδίτσα μας και σε αυτόν τον τομέα είναι ουραγός...

Γείτων said...

Συμφωνώ αρκετά σε πολλά σημεία μαζι σου Chandra.Μοναδικη μου ένσταση εδώ "...και όχι να αντικαθιστά τις συνηθισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Θεωρώ, πως υπάρχει έντονος κίνδυνος, στο μέλλον, ο άνθρωπος να χάσει τον αυθορμητισμό του και το δικαίωμα στο λάθος, αν αναλάβουν οι μηχανές την καθημερινότητά μας."

Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να χάσει τον αυθορμητισμό του είναι οι "συνηθισμένες δραστηριότητες" και κάθε μορφής συνήθεια γενικά. Μακάρι η τεχνολογία να κάνει διαρκώς πράγματα για μας και εμείς να αφιερώνουμε το χρόνο μας σε νέες μη συνηθησμένες δραστηριότητες.
Ακόμη να τονίσω ότι ίσως να ναι κακό να γίνεται αυτοσκοπός η τεχνολογία, αλλά όλοι έχουν έναν αυτοσκοπό (θρησκεία, πατρίδα, χρήμα, αθλητισμός κοκ). Και η τεχνολογία είναι από τους λιγότερο επιβλαβείς.

Anonymous said...

προς γείτων
ισως να μη διατύπωσα σωστά, την έκφραση πάνω στην οποία έχεις ένσταση. Δεν εννοώ την καθημερινότητα ως ρουτίνα. Αυτό που ήθελα να πω με τις συνήθειες είναι το εξής. Για παράδειγμα, στην καθημερινότητα ενος παιδιού είναι το παιχνίδι. Ένα παιδί πρέπει να παίζει, με σκοπό να ανακλύπτει και να δημιουργεί. Αν είναι όλη την ώρα μπροστά από ένα P.S ή ένα P.C, χάνει την αίσθηση της επαφής με την φύση και την ανάγκη της ελευθερίας, καθώς δεν βάζει τον εαυτό του σε θέση να ανακαλύψει ένα παιχνίδι, ενώ πολύ περισσότερο, δεν δοκιμάζει την φαντασία του. Επίσης, πόσες φορές, έχεις πάει στο ψιλικατζίδικο, και για να κάνουν την πρόσθεση 12+8 χρησιμοποιούν κομπιουτεράκι. Ακόμα, τα ψώνια μέσω του δικτύου, π.χ από βιβλιοπωλεία, δε σου αφερεί την έυχαρίστηση να πας στο βιβλιοπωλείο να ψάξεις "με τον παραδοσιακό τρόπο" και να συναναστραφείς με άλλους;
Σε γενικές γραμμές αυτό ήθελα να πώ. Ασφαλώς και θεωρώ μεγάλη προσφορά της τεχνολογίας, την ελαχιστοποίηση του χρόνου εργασίας, που όμως αυτός ο χρόνος που κερδίζεται θα πρέπει να δίνεται στον άνθρωπο με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματός του και όχι αυτός ο χρόνος να κλέβεται από τα αφεντικά.